Vyhledej
Metuje > Vzdělávání > střední školy

Nominace kybernetického polygonu SPOŠ na Kyber cenu roku 2024

Redakce, / 8.10.2024, Dvůr Králové nad Labem, sposdk.kralovedvorsko.cz
Střední průmyslová a střední odborná škola ve Dvoře Králové byla nominována do finále celostátní soutěže Kyber cena roku 2024 za projekt kybernetického polygonu. Slavnostní vyhlášení proběhlo 3. října v Praze.

FOTOGALERIE - Nominace kybernetického polygonu SPOŠ na Kyber cenu roku 2024


Nakonec si žádnou medaili neodvážíme, ale již jen samotná nominace vedle takových jmen jako je gigant Eset nebo smíchovská průmyslovka nás velmi potěšila. 

Jeden ze 7 vyučovaných oborů na naší škole se zaměřuje na informační technologie - kybernetickou bezpečnost. Důraz je v tomto případě kladen na praktickou výuku na funkčních zařízeních, což se nám daří díky podpoře Královéhradeckého kraje a našich partnerů z bezpečnostní firmy NT Academy. Aktuálně jsme zprovoznili nový kybernetický polygon – cvičné pracoviště pro nácvik řešení kybernetických incidentů. Po vzoru KYPO Masarykovy univerzity v Brně jsme vybudovali unikátní učebny, které umožní praktickou výuku zabezpečení průmyslových linek a nácvik obrany před kybernetickými útoky. Celé zařízení se skládá z několika funkčních celků jako je plicní ventilátor, funkční model přečerpávací elektrárny, model energetické přenosové soustavy, několik průmyslových robotických linek a mnoho dalšího. Přímo v budově školy disponujeme prostory pro útočníky a obránce, využíváme oddělenou síť, výkonný server (8 TB RAM).

Máme za sebou také několik ročníků cvičení Czechcybertron, které je primárně určené žákům průmyslovek z našeho kraje a ČR, dnes však má již mezinárodní rozměr. Naši partneři z NT Academy připraví scénáře a funkčně věrné, precizně zpracované modely průmyslových zařízení a my to ve škole celé za finančního pomoci Královéhradeckého kraje připravíme a zajistíme.
To vše samozřejmě zdaleka přesahuje středoškolskou úroveň výuky, ale naší vizí byly učebny, které budou sloužit širším vzdělávacím účelům a širokému okruhu zájemců. 
A to se povedlo.

Pokud si neumíte takový kybernetický polygon představit, přijďte na některý z našich dnů otevřených dveří, rádi vás po škole provedeme.

Úterý 5. 11. 2024 od 13 do 17 hod.
Středa 4. 12. 2024 od 13 do 17 hod.
Čtvrtek 16. 1. 2025 od 13 do 17 hod.
Pondělí 10. 2. 2025 od 13 do 17 hod.

Mgr. et Mgr. Petr Vojtěch

Další články SPOŠ Dvůr Králové nad Labem

Související články
Královédvorský Czech Cybertron 2024 je největší v Evropě, nyní i s kybernetickým polygonem
Vaše komentáře

Přečteno 67x
 
Kontakt


  Střední průmyslová škola
    a střední oborná škola 

Elišky Krásnohorské 2069
544 01 Dvůr Králové nad Labem

Telefon: 499 320 195, 499 622 215
Web: www.sposdk.cz
E-mail:info@sposdk.cz
Identifikátor datové schránky: gibw2dc

Kalendář akcí